De Koristen

De Koristen van Keizersberg is het koor van jonge mannen dat verbonden is aan Abdij Keizersberg te Leuven.

Geschiedenis

Vanaf het najaar 1906 begon Dom Ermin Vitry met het samenbrengen van enkele jongens ter instructie in het zingen van de gregoriaanse liturgische gezangen. Een eerste maal zongen zij tijdens de Kerstvieringen 1906 en vanaf het voorjaar 1907 werden de Koristen van Keizersberg opgericht als knapenkoor met als doel op zon- en feestdagen de gregoriaanse zang in de liturgische diensten (eucharistie en vespers) van de abdij samen met de monniken te verzorgen. Sinds 1992 beperken zij zich tot de eucharistie.

Dom Ermin Vitry, en vanaf 1911 Dom Joseph Kreps stelden een reglement en programma samen dat decennia lang door honderden trouwe Koristen werd nageleefd. Al spoedig kende het knapenkoor onder de leiding van Dom Kreps een grote bloei, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. Na diens dood in 1965 werd het koor overgenomen door Dom Rombout van Doren, en in 1988 nam de toenmalige abt Kris Op de Beeck de leiding op zich.

Vanaf 1989 werd aan de knapen de mogelijkheid geboden om na hun stemverandering lid te blijven van het koor. Zo ontstond een volwaardig knapenkoor.

In 1999 bleek dat er nog onvoldoende knapen te vinden waren die zich voor een knapenkoor konden engageren. Het koor vormde zich bij die gelegenheid om tot een koor van jonge mannen, nog steeds verbonden aan abdij Keizersberg. In 2007 werd de leiding overgenomen door Peter Maus.

De hoofdtaak van het jonge mannenkoor is en blijft de verzorging van de gregoriaanse zang tijdens de eucharistievieringen op zon- en feestdagen. Daarnaast ontwikkelt het koor zich tot een concert-mannenkoor, waarbij het gregoriaans centraal blijft staan. Bijzondere aandacht gaat naar muziek die het gregoriaans als inspiratiebron gebruikt. In die zin werd in 2007 een cd-opname gerealiseerd met de creatie van de Missa Montis Caesaris van Kurt Bikkembergs en het Keizersberger Te Deum van Sebastiaan Van Steenberge, beide werken zijn gebaseerd op gregoriaanse praktijken en - thema's. Ook het werk van Franse componisten als Langlais en Duruflie komt ruimschoots aan bod.

Het koor is regelmatig te horen tijdens de rechtstreekse uitzending van de zondagsmis op Radio 1

Organisten in de Abdij:

 • 1904 - 1910: Dom Ermin Vitry osb
 • 1910 - 1965: Dom Jozef Kreps osb
 • 1965 - 1987: Dom Gabriel Devos osb
 • 1987 - 1991: Cyriel Heuninckx
 • 1991 - 2000: Sebastiaan Van Steenberge
 • 2000 - 2004: Ben Van Nespen
 • Sinds 2004: Peter Jeurissen

Korist worden

Voor jongens vanaf 16 jaar:

 • leren zingen (of nog beter leren zingen, als je het al behoorlijk kan)
 • heel snel een nieuw stuk muziek onder de knie krijgen.
 • je oefenen om naar de medekoristen te luisteren wanneer je zingt.
 • concerten geven in binnen- en buitenland.
 • samen op uitstap en op reis gaan.

Als je bij een groep nieuwe en toffe vrienden wil horen, samen met hen zingen, spelen, concerten geven, op reis gaan,... contacteer dom Kris: 016/31.00.60